Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен в

...
Съдът в Одрин остави за постоянно в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен в
Коментари Харесай

Съд в Одрин остави в ареста единият от братята, обвинени за полицая

Съдът в Одрин остави за непрекъснато в ареста 28-годишният Енгин Ергуван, обвинен в убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и пусна на независимост брат му-Мустафа.

Пред съда днес двамата братя са декларирали, че са стреляли против фаровете на автомобила и не са разбрали, че са умъртвили българския чиновник на Министерство на вътрешните работи, предава. 

По-рано в сряда, вътрешният министър Иван Демерджие заяви, че двамата арестувани турски жители за убийството на българския граничен служител на реда са братя.Те са се занимавали с незаконна активност, само че тя не е каналджийство, нито трафик на дрога, разгласи още МВР-шефът пред журналисти след поклонението пред починалия в родния му град Елхово. „ Не са желали да минат през браздата, чакали са други свои жертви ”, сподели още министърът без да даде повече детайлности. 

„ Двамата са се занимавали с незаконна активност. Извършвали са закононарушения във връзка с мигранти и в един миг са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, открити на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оживелият при стрелбата наш военнослужещ ", сподели още Демерджиев. Той увери още, че турските управляващи са засилили ограниченията си против незаконните мигранти и натискът през последното денонощие е намалял в пъти.

В същото врем турската медия DHA разгласи, че от братята е иззета ловна пушка и 23 патрона. И двамата са престъпно проявени, осъждани са за обири. Смята се, че са се занимавали с кражба на пари от полезности от мигрантите. Според проверяващите двамата братя са били единствено на към 10 м. от оградата по границата, когато са разкрили пукотевица. Преди случая са останали 4 дни в гората, с цел да чакат незаконни мигранти, които да оберат.

Работи се по 3-4 версии след гибелта на младия граничен служител на реда по границата с Турция, съобщи по-рано гл. секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.  " Няколко версии се разясняват - мигрантска група или такава, трафикираща неразрешени артикули и опиати, има версия и за някакво персонално възмездие ", добави той.

Разследването е открило, че е стреляно с ловно оръжие и се изключва версията за " Макаров ".  " Не е толкоз мъчно отблизо разстояние да се създаде гибелен изстрел ", сподели Тодоров. По негови думи не е разумно каналджии да стрелят с ловна пушка по служител на реда. „ Стрелба по нашите граници по отношение на дежурства не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година, което е извънредно извънредно “, уточни Тодоров.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи добави, че мигрантският напън е в пик, а липсва запас.  Не доближават 1200 души гранични служители на реда, а натискът се усилва. По границата има малко над 6000 граничари. До седмица - две граничните служители на реда ще бъдат снабдени с дългоцевно оръжи и в незабавен порядък ще бъдат подготвени, заяви Тодоров. " Голяма част от състава не е минал казарма и не умее да борави с такова оръжие. Затова е основана организация за незабавното образование и прекосяване на пукотевица ", изясни той.

От българската страна на границата, където беше убит граничният служител на реда Петър Бъчваров, проверяващите са намерили няколко гилзи, заяви. От тях по предварителни данни се допуска, че е стреляно с ловна пушка, само че след експертиза ще се разбере тъкмо какво оръжие е употребявано.

14 чиновници на " Гранична полиция " са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това съобщи пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, шеф на Групово дело " Гранична полиция ".

Проверките са образувани след отчет на инспектората към Министерство на вътрешните работи. Проверяваните чиновници са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

Днес се организира поклонението пред тленните остатъци на граничния служител на реда. Посмъртно му се присъжда и Почетния знак на Министерство на вътрешните работи. Много близки, другари и сътрудници на убития младши контрольор Петър Бъчваров пристигнаха в Елхово, с цел да си вземат последно довиждане с него.

Задържаните за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са турски жители, заяви снощи посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. По-рано зам.-главният прокурор и началник на националното следствие Борислав Сарафов съобщи, че турските управляващи са задържали двама души - един причинител и един помощник.

 

РЕАКЦИЯ

След ГЕРБ-СДС, и Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България " изиска оставката на вътрешния длъжностен министър Иван Демерджиев. В тази обстановка е редно министърът на вътрешните работи да поеме отговорност. Ако не го направи, президентът би трябвало да предприеме тези дейности, акцентира той и добави, че в естествените европейски страни отговорността се поема на най-високо равнище. Случилото се през вчерашния ден на границата с Турция е сериозен удар както против държавността, по този начин и против престижа на Министерство на вътрешните работи, съобщи Иванов пред публицисти в Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР